En støttegruppe for Misjonsalliansens arbeid i Ecuador

Tett på Marte

Har du en volontør i magen? Eller kjenner du noen som kanskje har det? Marte var volontør for Misjonsalliansen i Ecuador fire måneder våren 2014. Les om hennes opphold her.

Hvorfor ble du volontør?
Jeg hadde lyst til å bli kjent med et nytt land, en ny kultur og et nytt språk, mer enn sånn du blir kjent med kulturen når du bare er på ferie der i et land. Man kommer skikkelig inn på folk når man jobber som volontør, og da blir man virkelig godt kjent med kulturen. Jeg hadde også vært her for noen år siden og sett på det arbeidet som Misjonsalliansen gjør og tenkte at det var noe jeg ville være med å bidra til.

Hvor lenge var du volontør?
Jeg har tilbrakt fire måneder her i Guayaquil som volontør for Misjonsalliansen, de tre første sammen med fantastiske medvolontører og den siste helt alene. Jeg ble kjempeglad i medvolontørene mine, og har fått venner jeg håper jeg kommer til å holde på lenge, men er samtidig veldig glad for at jeg fikk muligheten til å være her alene også. Uten noen å snakke norsk med og finne på ting med hver dag lærte jeg plutselig mye mer spansk, og jeg følte at jeg ble ordentlig kjent med kulturen, at jeg i litt større grad ble en del av den.

Beskriv kort en volontørs hverdag:
En volontørs hverdag har veldig mye frihet, ettersom man ikke jobber så lange dager. Min volontørhverdag har for det meste bestått av trening og et eller annet annet på morgenen, så jobber jeg på ettermiddagen, blir henta halv ett, og kommer hjem omtrent halv fem.

Etter jobb har jeg ofte spansktimer her på huset. Hver tirsdag møter jeg CUMAN-studenter som lærer meg spansk mens jeg lærer dem engelsk, og hver onsdag er det volontørkveld sammen med en av utsendingsfamiliene. Bortsett fra det, kan man finne på mye forskjellig, som for eksempel å dra til kjøpesenter, dra ut og kjøpe juice, dra på kino eller til turiststeder her i Guayaquil. I helgene har jeg som regel reist en eller annen plass.

Tett på MarteMarte var volontør for Misjonsalliansen i fire måneder våren 2014

Din største utfordring som volontør:
Bestille taxi. Etter fire måneder og uendelig mange forsøk har jeg enda ikke greid å bestille en eneste taxi.

Ellers var kommunikasjon, eller heller mangel på kommunikasjon en stor utfordring i begynnelsen av oppholdet. Jeg kunne ingenting spansk før jeg kom til Ecuador, og jeg er ganske sikker på at jeg en gang spurte noen om hvordan de spiser seg selv da jeg skulle spørre om hvordan man spiser en frukt. Med mange spansktimer med en kjempeflink spansklærer ble det heldigvis lettere med tiden.

Det har også vært ganske utfordrende å få så mye tillit som jeg har fått på jobb. Jeg har fått ansvar for hele klasser med førsteklassinger, og da jeg jobbet på en ungdomsskole, fikk jeg klasser alene hver dag, nesten uten unntak. I de klassene var det opptil 75 elever som jeg fikk ansvar for å lære engelsk den dagen. Da måtte jeg presse meg selv ganske mye, men det ble desto gøyere da det gikk kjempebra og de etterhvert begynte å regne meg som en vanlig lærer.

Hva savner du hjemmefra?
Det jeg savner aller mest hjemmefra er friheten til å kunne gå ute alene, slippe å ta taxi overalt, og å kunne ha med meg ting uten å være redd for å miste dem.

Jeg savner også et maurfritt kjøkken, oppvaskmaskinen, at alle forstår hva jeg sier, jevnt vanntrykk og å kunne drikke vann fra springen.

Tett på MarteTur til Machu Picchu, PeruDet beste ved Ecuador er:
Det må være alle de fine menneskene. Folk her er så utrolig snille og åpne og ikke minst takknemlige! De inviterer deg inn i huset sitt uten spørsmål (da får du ALLTID mat), prater og er hyggelige, og så er de veldig takknemlige når du har gjort noe for dem.

Ecuador er også et mangfoldig land, med tanke på både kultur og natur, og har av den grunn masse forskjellige spennende reisemål som det er relativt lett å komme seg til, det liker jeg veldig godt. Og så er det ikke så verst at det er varmt, og at frukt og egentlig ting generelt er kjempebillig.

...og det verste?
Det aller verste med Ecuador er de store forskjellene på folk her, og de forskjellene møter du hver dag. Der vi jobber, i sonene, ble foreldrene til barna på skolen helt fortvilet da de ble fortalt at de måtte kjøpe noe som kostet sju dollar som barna trengte til ett av fagene. Flere av barna fortalte meg at de ble slått av foreldrene sine, noen barn hadde sjelden med seg mat på skolen, og noen måtte utsette innkjøp av blyanter fordi «mamma ikke jobber akkurat nå». Dette blir veldig tydelig når man jobber i sonene på dagen, for så å dra hjem til den komfortable volontørleiligheten med tilgang til basseng og takterrasse.

Ellers er jeg ikke så veldig glad i den delen av kulturen som sier at det er greit å komme for seint, ikke holde avtaler eller bare rett og slett ikke møte opp, og så irriterer jeg meg mye over maur.

Hva synes du om Misjonsalliansens arbeidsmåte?
Jeg setter veldig pris på måten Misjonsalliansen jobber på, og den gjør at jeg er stolt over at jeg jobber for dem. De hører på hva folk faktisk trenger og jobber for at folk skal greie seg selv og ikke være avhengige av veldedighet.

Er det en person i Ecuador som har gitt størst inntrykk? Hvorfor?
Det er veldig mange folk som har gjort inntrykk på meg her i Ecuador, men den læreren som jeg jobbet sammen med på en barneskole er et av de søteste menneskene jeg har møtt, hun tar seg alltid tid til å lytte til elevene sine, lar dem bli glad i henne og klemme henne, lærer dem å si takk og vær så snill og er en kjempeflink og pedagogisk lærer. Hun tok i mot meg på en helt fantastisk måte, og ga skikkelig inntrykk.

Hva er ditt favorittsted i Guayaquil?
Jeg liker veldig godt Maleconen, altså strandpromenaden, og et juicested rett ved som selger god, billig og stor juice. Los Ceibos, hvor Casa Alianza ligger, er et veldig fint nabolag og har en park som jeg liker veldig godt.

...og din favorittmat?
Tett på MarteMinibananer og kjærlighetsfrukt er bare bittelitt av fruktutvalget i EcuadorJeg har blitt spesielt glad i en frukt som heter «Achotillo», den har jeg spist utrolig mye av, i tillegg til mye annen frukt og fersk fruktjuice. Ellers elsker jeg en type osteboller laget av mel fra rotfukten yuca, «pan de yuca», og så er jeg glad i Seco de pollo – ris og kylling med saus!

Hva skal du gjøre når du kommer hjem?
Når jeg kommer hjem, skal jeg ha sommerferie og slappe av, og så gleder jeg meg masse til å møte igjen familie og venner og fortelle og vise bilder til de av dem som gidder å høre om Ecuador. I tillegg skal jeg passe på å bruke friheten min litt, gå ute for meg selv, og så skal jeg spise fiskeboller og grovbrød.

Hva vil du ta med deg hjem til Norge?
Jeg har med meg en hel koffert fylt med alpakka hjem. Bortsett fra alpakka, tar jeg med meg veldig mange gode minner og vennskap, et språk ekstra og masse erfaringer.

Jeg har også passet på å få med meg oppskrifter på Ecuadoriansk mat som jeg kan lage hjemme i Norge.

Hva kommer du til å savne mest?
Det jeg kommer til å savne aller mest, er de menneskene jeg har blitt kjent med her. Barna jeg har vært lærer for, lærerne jeg har jobbet sammen med, venner jeg har fått her i Guayaquil og andre steder, spansklæreren min osv. Jeg kommer også til å savne at det er varmt og kort vei til stranda, at fersk juice er billig og lett tilgjengelig, og det å ha god tid i hverdagen.

Nevn minst én god grunn for å bli volontør!
Du får oppleve og bli med på masse spennende ting du aldri ville ha fått opplevd ellers fordi du faktisk blir kjent med de som bor her, og hvordan de lever til vanlig.

Som volontør lærer man også helt utrolig mye. Man lærer seg en ny kultur, helt ned til håndgester, man lærer i alle fall deler av et nytt språk, man lærer hvordan folk lever med andre prioriteringer enn det vi er vant til hjemme, og man lærer veldig mye om seg selv og hva man kan få til hvis man bare vil.

Det å kunne være med å bidra er også en veldig fin ting, og du får virkelig føle på takknemligheten de har over de tingene du gjør. Gjennom smil, hyggelige kommentarer og gode klemmer, får du takk for det du har bidratt med.

Tett på MarteBli volontør du også!

Relaterte artikler
 
 

Powered by Cornerstone