En støttegruppe for Misjonsalliansens arbeid i Ecuador
Kollektivtrafikken i Ecuador

Kollektivtrafikken i Ecuador

Det er lørdag formiddag og jeg befinner meg på en buss mellom Cuenca og Chordeleg. Bussen er forlengst full, men sjåføren fortsetter å ta på passasjerer på hvert stopp.
TEKST: Karoline Pedersen

«To til», sier han, før det strømmer inn en familie på fem. «Ok, men ikke flere nå», fastslås det, men det fortsetter å strømme på flere mennesker på hvert stopp vi foretar oss. «Det er jo ikke politi på veiene idag», legger han til. Vel, vi har vært heldige å få plass fremme ved bussjåføren og er veldig takknemmelig for dét da vi ser at to menn bokstavelig talt henger ut av døra. Jeg holder pusten i hver sving og håper at det ikke er så langt igjen. For de stakkars mennenes skyld.

Jeg skulle gjerne sagt at jeg opplevde noe helt spesielt på denne bussturen, men nei, dette er normalt. Uttrykket «det er ikke fult før det renner over» er kanskje ikke mer passende enn for kollektivtrafikken her i Ecuador.
 

Kollektivtraffikken her i Guayaquil er nokså belastet den også, og daglig ser vi alle menneskene som står som sild i tønne inne på bussene. Av sikkerhetsmessige årsaker benytter vi oss mest av taxi rundt i Guayaquil, både når vi skal på jobb og på fritiden. Likevel, når man er en stor gjeng volontører som skal forflytte seg fra ett sted til et annet er man ikke alltid garantert stor nok taxi for alle sammen. Da er det bare å stable i høyden.

På grunn av forholdsvis korte avstander her i Ecuador blir det en del reising i helgene. Vi ankommer bussterminalen med bagasjen vår. Gradestokken ute viser skremmende mye og vi håper det finnes aircontidion på denne bussen, men det er absolutt ikke en garanti. Men én ting er vi alltid garantert - en film med alt for masse action og alt for masse lyd. Som alle andre busser fylles også denne opp til randen. Alle sammen vil ha sitteplass og ønsker man ikke å stå alle tre timene må man handle raskt. Trangt er det, og sakene blir ikke bedre av at det stadig presser seg inn selgere som har både vann og brus, mat og godteri. Og de skal absolutt trenge seg gjennom hele bussen og tilbake før de er fornøyde med runden sin.
 

Nok en ting har vi å legge til i «kulturopplevelse-mappen» vår. Én ting er sikkert; å benytte seg av kollektivtraffikken i Ecuador er langt i fra en kjedelig opplevelse!

Land
Arbeidsområde
 

Powered by Cornerstone